Make your own free website on Tripod.com

Főoldal

Lista

Tájékoztató 6.

(2003. 49. hét)

 

Tisztelt Tagtársaink!

 

A héten igen fontos események történtek, amelyek hatással vannak eddigi munkánkra és terveinkre. Ezek közül ki kell emelni a Baumag szövetkezet legújabb ajánlatát, amelyet folyamatosan postáznak minden szövetkezeti tagnak, illetve az idei rendkívüli közgyűlés összehívására tett erőfeszítéseink meghiúsítását.

1.     Miután a Baumag Igazgatósága nem hívta össze a közgyűlést az összegyűjtött aláírások ellenére sem, az Ellenőrző Bizottság kérte a szövetkezet Felügyelő Bizottságát a közgyűlés összehívására. A Felügyelő Bizottság megtárgyalta az indítványt és állasfoglalást adott ki, melyben megállapította, hogy a közgyűlés összehívása elvileg kötelező, és kérte az Igazgatóságot a szükséges intzkedések haladéktalan megtételére.

2.     Az Ellenőrző Bizottság többször is kísérletet tett a szövetkezet Elnökével való tárgyalásra a közgyűléssel kapcsolatban, de ezek mindegyike sikertelen volt.

3.     Az Igazgatóság továbbra sem tett semmilyen intézkedést a közgyűlés összehívásával kapcsolatban, ezért az Ellenőrző Bizottság kénytelen volt Fővárosi Cégbírósághoz fordulni. Mostantól a cégbíróság hatáskörében áll kötelezni az Igazgatóságot a rendkívüli közgyűlés összehívására.

4.     A héten nyilvánvalóvá vált, hogy a közgyűlés meghirdetésének törvényi feltételei miatt az idén már nem kerülhet sor annak összehívására. Ez igen sajnálatos, hiszen az üzletrésszel rendelkező tagok több, mint 20%-nak akaratát a szövetkezet Igazgatósága nem kezelte fontosságának megfelelően, ugyanakkor az Igazgatóság nem tartja be az előző közgyűlésen igényelt konszolidált mérleg elkészítésének határidejét.

5.     A Baumag szövetkezet folyamatosan postázza a szövetkezeti üzletrészekkel kapcsolatos újabb ajánlatát. Az Ellenőrző Bizottság megkéri minden tagját, hogy igen figyelmesen olvassa el a kapott ajánlatot és saját belátása szerint tegye meg a szükséges lépéseket. Ugyanakkor az Ellenőrző Bizottság nyomatékosan felhívja a figyelmet egyrészt az ajánlat 6. pontjára, ahol a megvalósulásnak az új befektetések szükségessége is feltételként van megnevezve, másrészt arra a tényre, hogy az ajánlat nem tartalmaz semmilyen tervet, számításokat, biztosítékot, amely garantálná az ajánlat megalapozottságát.

6.     Az Ellenőrző Bizottság levelet intézett a szövetkezet Elnökének a fenti ajánlattal kapcsolatban, kérve annak kiegészítését, az említett hiányosságok pótlását.

7.     Az Ellenőrző Bizottság ismét kérni fogja írásban a Felügyelő Bizottságot, hogy számoljanak be a szövetkezet helyzetéről.

8.     Sajnos a szövetkezet Igazgatóságának támogatásával többször megkérdőjelezték az Ellenőrző Bizottság létét és tevékenységét. A szövetkezet Alapszabálya a VI. fejezetben kimondja, hogy a szövetkezet önkormányzati testületet hozhat létre, amely ellenőrizheti a szövetkezet szerveit és tisztségviselőit. Ennek megfelelően, valamint a közgyűlés határozott ezirányú állásfoglalása miatt az Ellenőrző Bizottság léte és működése megalapozott.

 

 

Tisztelettel,

                                                       Ellenőrző Bizottság